Увеличението на цената на природния газ с 8% няма да повлияе толкова

...
Увеличението на цената на природния газ с 8% няма да повлияе толкова
Коментари Харесай

Как ще се отрази на бизнеса увеличението на природния газ с 8%

Увеличението на цената на естествения газ с 8% няма да повлияе толкоз отрицателно на пазара. Въпросът е различен, къде е разположена тази нова цена в средата на прилежащите пазари и съперниците доставки. Това не е цената, на която се търгува газа в цяла България. Проблемът с дребните консуматори е, че техните цени постоянно са свързани с тези на публичния снабдител. Това сподели Кирил Темелков, заместител ръководител на Българската газова асоциация при БТПП, в ефира на " Твоят ден " по NOVA NEWS.

Той разясни, че по-малките консуматори, които са присъединени към разпределителните мрежи, получават цена, обвързвана с контролираната от КЕВР. По-големите консуматори имат опция да се договарят непосредствено с разнообразни снабдители, а там цената, при конкурентни условия, се явява с към 10 % по-ниска.

" Регулаторната среда, в която работи " Булгаргаз " е извънредно остаряла, без да се промяна на регулаторния режим, няма по какъв начин цената да е съответна ", уточни специалистът. " Нашият бизнес се конкурира с производствата на тези, които са в нашия район. За да бъде нашата стопанска система конкурентна, би трябвало цената на нашия газ да подхожда на цената, която и другите получават ", уточни Темелков.

Милена Христова, член на Управителния съвет на Българската асоциация за текстил и кожи, сподели че увеличението на газа ще докара до мъчно покриване на разноските. " Цените с клиентите са контрактувани до края на 2024 година и няма по какъв начин да преподпишем още веднъж договорите ", уточни тя. Христова посочи, че употребяват и разнообразни косумативи, за които също се чака нарастване на цените поради газа. " Оставаме без никаква облага, даже може да се наложи да работим за загуба ", съобщи тя.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР